Allt fler startar kooperativ i Örebro län

Det kooperativa företagandet ökar i Örebro län. Antalet ekonomiska föreningar har ökat med nästan 50 procent sen slutet av 1990-talet, och idag finns det omkring 150 ekonomiska företag i Örebro län. Sigbritt Sundin är rådgivare på Örebro läns kooperativa utvecklingscentrum, och hon har sin förklaring till ökningen.

-Framförallt så är det roliga att starta företag tillsammans, tror hon. Man delar med sig av sina erfarenheter och delar både framgångar och motgångar.

Mellan 1997 och 2004 ökade det ekonomiska företaget i landet med 35 procent - och i Örebro med hela 47 procent - medan aktibeolag och enskilda firmor ökade omkring 12-15 procent. 

Sigbritt Sundin på Coompanion tror att fördelarna med att bilda en ekonomisk förening lockar många. Det är tex lätt att starta - det räcker med att man är tre stycken - och det finns inga regler kring hur stor insats man måste lägga i föreningen. Dessutom lockar den demokratiska beslutsprocessen många till ekonomiska föreningar, tror Sigbritt Sundin.

Det är främst inom kulturområdet, upplevelseindustrin, IT-branchen och vård- och omsorg som ekonomiska föreningar bildas. Tidigare i veckan har vi berättat om Childrens Upptäckarhuset i Hallsberg som är ett exempel på en ekonomisk förening. Och Sigbritt Sundin tror att de ekonomiska föreningarna kommer att fortsätta att öka och att de har en viktig roll att spela i samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".