Finansinspektionen avfärdar Obols krav

Finansinspektionen (FI) avfärdar Obol Finans påstående att FI blockerar möjligheten för bolaget att betala ut pengar till bolagets svenska kunder.

Bolaget har samarbetat med en hockeyagent som har fått provisioner på 1,3 miljoner kronor. Männen bakom Obol Finans, Bo Johansson och Jan Saradlic, misstänks ha lurat sina kunder. De har efter många turer skrivit ett brev till FI där de beklagar sig över den negativa uppmärksamheten som de betecknar som både skadlig och felaktig. De kräver i brevet att FI tar bort en spärr som påstås finnas på bolagets fond hos den kanadensiska kapitalförvaltaren Dundee Securities. Annars kan inte Obol Finans betala ut några pengar till bolagets svenska kunder. FI:s rättschef Joakim Schaaf avfärdar kravet och påståendet om spärren som helt grundlöst.
– Vi har heller inga sådana befogenheter, säger Joakim Schaaf till TT.
Dundee Securities har tidigare förnekat att bolaget har något som helst samröre med Obol Finans. ”Volymen från svenska kunder har aldrig överstigit 25-40 miljoner kronor och antalet kunder är begränsat till ett fåtal på den svenska marknaden”, skriver Johansson och Saradlic. De skriver vidare att bolaget haft ett samarbete i Sverige med en hockeyagent som förmedlat Obol Finans erbjudanden. För detta har hockeyagenten fått 1,3 miljoner kronor. Samarbetet avbröts dock förra våren. Enligt brevet är hockeyagenten via ett av sina bolag delägare i Obol Investment. Ekobrottsmyndigheten har inlett en förundersökning för att utreda misstankarna om grovt bedrägeri. FI slog i slutet av januari fast att Obol har bedrivit handel med värdepapper på ett regelvidrigt sätt och överväger att bötfälla bolaget. Inspektionen ska nu göra en sista granskning och komma med sitt slutgiltiga beslut på fredag klockan 13.

Obol har bland annat sponsrat Basketligan och basketklubbarna Plannja och Dolphins liksom Luleå Hockey. Affärsidén har varit att få tillgång till nätverket runt de föreningar som företaget sponsrat och på det sättet få möjlighet att få förvalta sponsorers och enskilda personers förmögenheter. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista