Fackets krav ökar arbetslösheten

Om Hotell och restaurangfacket skulle få igenom sina lönekrav, på minst 1 000 kronor mer i månaden, så skulle det leda till att fler blev arbetslösa. Det tror Håkan Bergström, som är VD för Conventum och Stora Hotellet i Örebro. Han har svårt att se kravet som realistiskt

Han tycker ändå att arbetsgivare och fack har en samsyn i vissa frågor. Håkan Bergström syftar på är ett pressmeddelande från hotell- och restaurangfacket, från torsdagen, om bättre villkor för småföretagare.
Där föreslår facket att momsen sänks på restaurangmat och att Sverige ska satsa ordentligt på turismen. Men deras lönekrav är fortfarande minst 1 000 kronor mer i månaden för alla, och höjda ersättningar för obekväm arbetstid.
VD Håkan Bergström säger att arbetsgivarna snarare tänker sig en löneökning på tre procent, och inte närmare sex som facket kräver.
När det gäller obekväm arbetstid så kan han i och för sig förstå kravet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista