Varberga vårdcentral hårdast drabbad av läkarbristen

Varberga är den vårdcentral i Örebro läns landsting som drabbats hårdast och längst av läkarbristen. I fyra år har fem distriktsläkartjänster varit vakanta. Men istället för att brytas ned av motgångarna, har ledning och övrig personal utarbetat unika rutiner för att klara ständigt nya inhopp från olika läkare.

Bland annat satsar man mycket resurser på fyra ST-läkare som får personlig handledning och stöd på vårdcentralen, för att de ska stanna när de blivit färdiga distriktsläkare. Särskild arbetstid för pappersarbete har lagts in på varje inhyrd stafettläkare, för att inte labsvar och remisser skall hamna mellan stolarna.
Dessutom tar sekreterarna ansvar för att varje vecka gå igenom vårdcentralens alla rutiner med varje nykomling, och distriktssköterskorna bär upp en mycket stor del av patientkontakterna.
Ändå ser personalen fram emot att primärvårdschef Hans Maltén skall lösa läkarbemanningen inom ett till två år, vilket han lovat i veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista