Karlskoga Energi och Miljö fullföljer planer på etanolfabrik

Trots regeringsutspel om slopad tull på importerad etanol så tänker Karlskoga Energi och Miljö fullfölja planerna på att bygga en fabrik för etanol och biogas. Det beslutade en enig styrelse tidiagre i veckan, berättar vd Tommy Thalbäck.

Efter att regeringsföreträdare i veckan gått ut och sagt att EU regler i framtiden kommer att innebära att importtullarna på etanol kommer att försvinna, så blev en del av investerarna i biogasfabriken i Karlskoga oroliga.
Men eftersom fabriken inte bara ska tillverka etanol utan även biogas och syntetisk diesel så beslutade styrelsen vid mötet tidigare i veckan att fullfölja planerna.
Tommy Thalbäck vill inte säga vem investerarna är, annat än att det rör sig om en handfull och att det handlar om en investering på 950 miljoner.
Förhoppningen är att börja bygga i augusti-september i år och att produktionen kan vara igång i början av 2009.
Anläggningen, som alltså kommer ta ett och ett halvt år att bygga, ska ligga bredvid Karlskoga Kraftvärmeverk och Thalbäck är säker på att den kommer att bli lönsam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista