Vårdpersonal hotas allt oftare

Hot och trakasserier mot personal inom sjukvården har blivit allt vanligare. Det är ofta läkare som är utsatta och i flera fall har Universitetssjukhuset i Örebro valt att polisanmäla hotfulla patienter.

Ronny Viking, säkerhetschef på Universitetssjukhuset i Örebro konstaterar att möjligheten att skicka e-mail till sin läkare öppnat för ännu fler missnöjda patienter som kan hota sjukvårdspersonalen.
-Vi har exempelvis haft polis närvarande vid läkarbesök och i ett extremfall fick en patient besöksförbud sedan han mailbombat tre läkare, säger Ronny Viking.
I vår kommer USÖ att inleda ett arbete kring frågan om hot och trakasserier av personal på USÖ.

Den nya tekniken med möjlighet att nå sin läkare via mail har troligen ökat antalet hot menar säkerhetschefen.
De som blir hotfulla är oftast missnöjda med att inte ha fått en viss behandling, en diagnos eller saknar en remiss. De blir fixerade vid sin sjukdom och det är för det mesta läkaren som patienten riktar sin ilska mot.
Vissa dagar kan vara tuffare än andra förklarar överläkare Tomas Kellert på USÖ.
Aggressiva patienter som i grunden är rädda, förvirrade eller drogpåverkade hör till vardagen inom sjukvården så därför väcker det inte så stor uppmärksamhet. Men det är också svårt att hantera fallen eftersom det finns en obalansen mellan patient och läkare, menar Tomas Kellert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista