Rödingen i Vättern ska räddas med hårdare regler

Strängare regler för fisket i Vättern ska rädda det svaga beståndet av röding. Det hoppas Fiskeriverket, som inför nya bestämmelser i sommar. Det handlar bland annat om hur finmaskiga näten får vara, säger Per Nyberg på Fiskeriverket.

Redan 2005 infördes regler om totalt fiskeförbud i tre stora områden i Vättern. Nu ser Fiskeriverket ingen annan råd än att införa ytterligare restriktioner för att rädda återväxten av röding. Förutom att nät med alltför små maskor inte tillåts på det djup där rödingen helst uppehåller sej måste de exemplar som tas ur sjön vara större berättar Per Nyberg.

Tidigare var det yrkesfisket som beskylldes för att ställa till det för rödingen, men nu, även om färska siffror saknas, så tror verket att hälften av all upptagen röding fångats av fritidsfiskare. Men Per Nyberg tror att reglerna kommer att respekteras av båda grupper.

Om rödingbeståndet får det andrum det behöver med de nya reglerna återstår att se, menar Per Nyberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista