Kor kan smitta dig med ehec

Den ehec-bakterie som läkarna tror ligger bakom den svåra matförgiftning som drabbat en kvinna i Örebro, är vanligt förekommande bland kor. Det säger Marie-Louise Danielsson-Tham som är professor i livsmedelshygien. En procent av alla kor bär på ehec-bakterien, och det vanligaste är att man får smittan av rått kött. Men det finns även andra smittkällor.

Man kan smittas om man klappar kor och inte tvättar händerna, eller om man byter blöja på ett sjukt barn och sedan inte tvättar händerna. Man kan också bli smittad av opastöriserad mjölk, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, som är professor i livsmedelshygien vid Örebro Universitet.

Läkarna har inte hittat ehec-bakterien i den sjuka kvinnans prover, men allt tyder på att det är den bakterien som gjort henne så sjuk att hon fått vårdas på intensivvårdsavdelningen för matförgiftning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista