Bilbältet räddar liv även i låga hastigheter

Varje år skulle runt 70 personer överlevt en trafikolycka om de använt bilbälte. Det konstaterar vägverket som tillsammans med polisen och trafiksäkerhetsorganisationen NTF gör en stor satsning den här veckan för att få upp användningen av bälte. Det slarvas mest med bältet i tätorterna och konsekvenserna blir stora även med låg hastighet, berättar Dan Hjärtstrand på trafikpolisen.

Det har blivit mycket bättre med bältesanvändningen. Polisen ligger i med trafikövervakning och de höjda böterna på 1500 kronor svider i plånboken, så i Örebro län använder 90-95 procent av privatbilisterna bälte. Men det slarvas i tätorterna och i yrkestrafiken. Jobbar man i centrala stan och springer ur och i bilen många gånger per dag känns bilbältet bara krångligt. Och kravet på yrkesförare och bälte är inte så gammalt. Joakim Larsson chefsombudsman för åkeriföreningen Öst. Han menar att de ligger långt efter, men att målet är att chaufförerna ska bli lika duktiga på att använda bilbältet som alla andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista