Örebro län bäst i Sverige på bredband

Örebro län har landets bästa tillgång till bredband. I hela länet, sånär som på några enstaka undantag, går det att koppla in sig på bredbandsnätet, det berättar Länsstyrelsens bredbandsamordnare Bengt Larsson.

Det finns inget annat län i Sverige som har så väl utbyggt bredband, det visar en sammanställning från Post- och telestyrelsen.

I Örebro län har bredbandsdragningen mest bestått i att Telia uppgraderat det vanliga telefonnätet. Men företaget står bara för ungefär en tredjedel av kostnaden. Totalt har bredbandsutbyggnaden i länet kostat uppskattningsvis 200 miljoner kronor i stödpengar, enligt Bengt Larsson på Länsstyrelsen.

Pengar som kommit från staten, EU och även från några av länets kommuner.

Men även om Örebro läns bredbandstäckning nu ska vara hundraprocentig så kan det fortfarande finnas länsbor som får nej när de vill beställa en bredbandsuppkoppling från en internetleverantör.

Till exempel kan det vara svårt för den som bor en mil från närmaste telestation. Men även då kan det gå att ordna, säger Bengt Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista