Fp vill ha kortare vårdgarantiköer

Folkpartiet vill att vårdgarantin ska kortas från tre månader idag till bara en. Men den vårdgaranti som kom i slutet av 2005 fungerar inte fullt ut i Örebro läns landsting än, bland annat berorende på personalbrist. Johan Pehrson, är folkpartist och Örebroare i socialutskottet. Han menar att landstingen behöver en press på sig för att leverera vård snabbare.

Vårdgarantin ger idag dig rätt att få möta en specialist inom tre månader efter att du har fått en remiss, och efter det besöket ska det inte ta mer än tre månader tills du får din behandling. För att leva upp till kraven har landstinget i Örebro län i år satsat 30 miljoner kronor av egna pengar och 15 miljoner har staten förstärkt med.

Men det räcker inte för att få garantin att fungera fullt ut. Fortfarande är det köer till bland annat ortopeden, behandling för snarkning och övervikt. Mårten Blomkvist, socialdemokrat och landstingsråd i Örebro län, menar att det handlar om hur vården arbetar, men också om att det behövs fler händer i en sitaution där det är brist på vårdpersonal. Så enligt honom blir en vårdgaranti på bara en månad svår att uppfylla för landstinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista