Fler bönder måste producera ekologisk mjölk, menar mejeriföretagen

Efterfrågan på ekologisk mjölk ökar i Sverige. De senaste åren har ekologisk mjölkförsäljning ökat mellan 5 och 10%. Och nu försöker mejeriföretagen locka fler bönder att börja med ekologisk mjölkproduktion för att möta efterfrågan.

Inom Arla finns i dag 11 ekologiska mjölkbönder i Örebro län och omkring 300 i Sverige. Men för att möta efterfrågan så behövs ytterligare 50 ekologiska mjölkbönder i landet inom de närmaste åren. 
Arla försöker genom informationsträffar och headhunting locka fler att övergå till ekologisk mjölkproduktion och sedan 1 januari i år höjde mejeriföretaget tillägget för ekologisk mjölk från 50 till 56 öre per liter.
Erik Karlsson, ekologisk mjölkbonde utanför Karlskoga och förtroendevald i Arlas styrelse, tror att många konsumenter väljer ekologisk mjölk för att de är intresserade av miljövänliga produkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista