Besöksförbud gör kvinnor trygga

De flesta kvinnor som beviljas besöksförbud upplever en ökad trygghet och är nöjda med polisens bemötande. Det visar en rapport som Brottsförebyggande Rådet, BRÅ, presenterar i samband med den Internationella Brottsofferdagen. Britt Rosén är ordförande i brottsofferstödet i Karlskoga, Degerfors och Hällefors, och hon säger att det gäller även i Örebro län.

Fyra av fem som ansöker om besöksförbud är kvinnor och 90% av ansökningarna avser en man enligt BRÅ:s rapport. Britt Rosén har märkt av att allt fler kvinnor i Örebro län ansöker om besöksförbud. Något som hon delvis tror beror på att man pratat mer öppet om kvinnors utsatta situation i media.

Men det finns brister i samhällets stöd till dem som ansöker om besöksförbud. Enligt BRÅ:s rapport är det få kvinnor som får stöd från socialtjänsten , som i sin tur sällan får reda på utsatta barns situation trots att lagen kräver det.

Britt Rosén tror att det beror på att samarbetet mellan polisen och socialtjänsten brister. En annan brist är enligt Britt Rosén det tar för lång tid för polisen att reagera om någon bryter mot ett besöksförbud.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista