Polisman frias även av hovrätten

Den friande domen mot en 35-årig polisman som våren 2005 sköt ihjäl en 22-åring i Lindesberg ska stå fast, anser Göta hovrätt. Domstolen anser i sin dom på fredagen att polismannen sköt i nödvärn och att han därför inte kan dömas för att ha orsakat mannens död.

Polismannen hade åtalats för grov misshandel och vållande till annans död. Han hävdade att han skjutit i nödvärn sedan den unge mannen sprungit mot honom med en kniv i vardera handen. Örebro tingsrätt godtog polismannens invändning om nödvärn och frikände honom.
Åklagaren accepterade domen medan mannens föräldrar var missnöjda och överklagade. De ville ha polismannen dömd för dråp alternativt grov misshandel och vållande till annans död. Föräldrarna och deras ombud är inte glada över domen. -Vi ska begära prövningstillstånd hos HD och lyckas inte det ska vi driva målet vidare i skadeståndsdelen, säger advokat Bertil Schultz till TT. 
Det var föräldrarna som den 20 mars 2005 ringde till polisen för att få hjälp med sin son som uppträtt förvirrat och aggressivt.
När polispatrullen kom till familjens villa försökte poliserna omedelbart förmå sonen att lämna ifrån sig knivarna. 22-åringen vägrade lyda order och han uppträdde hotfullt mot poliserna.
I ett skede kände en av poliserna sig trängd och avlossade ett skott mot mannens ben. Kulan rikoschetterade mot en grind och träffade mannen i magen. Han avled omedelbart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista