Moberg försvarar resa till Ryssland

Kumlapolitikernas resa till Ryssland i veckan var ett svar på ett besök för två år sen av kollegor i den ryska staden Choduva. Det menar Dan-Åke Moberg, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande. Detta efter att oppositionens Maria Haglund och Torbjörn Ahlin ställt sig frågande till vem som betalt resan och varför man inte fått någon information om den.

Man har nu skickat in var sin interpellation till fullmäktige där man vill ha svar på frågor om resan. Men Dan Åke Moberg, socialdemokraterna menar att oppositionen borde har haft kunskap.
Under veckan som gått har de socialdemokratiska kommunalråden Dan-Åke Moberg och Annika Eriksson varit i den ryska staden Choduva och besökt ett barnhem och andra sociala institutioner. Dock är det inte tänkt att det ska bli en början till ett vänortssamarbete för det har Kumla redan flera av.
Biljetterna har Kumla kommun betalat, resten värdfolket och LO, för parallellet med detta var det meningen att de socialdemokratiska politikerna skulle presentera en hjälpsändning ifrån facket, men lastbilen blev kvar i tullen. Moberg menar dock att han gjorde resan som kommunpolitiker och med det infinner sig frågan från oppositionen om varför man inte fått någon information om resan. Maria Haglund som är moderat oppositionsråd vidhåller kritiken och har liksom centerns företrädare ställt en formell förfrågan till Dan-Åke Moberg för att han ska förklara sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista