Familjens advokat mycket missnöjd med hovrättens dom

Göta Hovrätt gjorde ett dåligt jobb när de frikände polismannen som sköt ihjäl en 22-årig man i Lindesberg. Det säger advokat Bertil Schultz i Örebro, som är målsägarbiträde för den döde mannens föräldrar.

Vad kunde polisen ha gjort, i stället för att skjuta det dödande skottet mot 22-åringen, som var knivbeväpnad? Göta Hovrätt anser att det enda alternativet var att springa därifrån, något som inte ansågs som realistiskt.
Men efter att ha tagit del av hovrättens dom så har Bertil Schultz redan bestämt sig för att överklaga till Högsta Domstolen.
Bertil Schultz har angett tre realistiska alternativ, som inte hovrätten brytt sig om, det säger han efter att ha läst domen. De fyra poliserna kunde tillsammans ha övermannat 22-åringen, de kunde ha backat undan eller de kunde ha skjutit, men väntat tills det var säkert. Nu blev det ju så att kulan träffade den järgrind som stod mellan polisen och 22-åringen. Kulan ändrade riktning och träffade så illa att 22-åringen dog. Förutom alternativen, som Bertil Schultz anser kommit bort i bedömningen, så är han också förvånad över att varken tingsrätten eller hovrätten låtit göra nån särskild personutredning som sedan skulle ligga till grund vid en fällande dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista