Boforsmisstänkt gripen i Argentina

Indien ska begära att Argentina lämnar ut italienaren Ottavio Quattrocchi, en av huvudmännen i den så kallade Boforsskandalen.Tidningen The Times of India rapporterade på lördagen att Quattrocchi, som sägs ha vänskapsband till den indiska härskardynastin Gandhi, har gripits i Argentina.

Han är efterlyst för att ha tagit emot mutor från svenska Bofors i samband med Indiens köp av Boforskanoner.
Indisk polis meddelade på lördagen att den italienske affärsmannen ska begäras utlämnad av Argentina. Quattrocchi greps den 6 februari på flygplatsen i Iguazu i nordprovinsen Misiones. Han skulle ha flugit därifrån till Buenos Aires, rapporterade den indiska korruptionspolisen CBI natten till lördagen.
Quattrocchi är anklagad för att ha tagit emot sju miljoner dollar (50 miljoner kronor) i mutor som mellanhand i köpet av kanoner från Bofors 1986. Han har förnekat all skuld.
Han lämnade Indien i början av 1990-talet och har bott i Malaysia och Europa sedan dess.
Skandalen bidrog till Kongresspartiets förlust i valet 1989 och har tagits upp gång på gång i indisk politik ända sedan 1986. Den satte djupa spår eftersom den kopplades till familjen Gandhi.
Rajiv Gandhi, som var premiärminister när affären gjordes upp, har flera år efter sin död frikänts från all skuld. Han mördades i ett sprängdåd 1991.
The Times of India skrev att ”regeringen har valt att hålla saken dold i fjorton dagar”.
Quattrocchi hålls på begäran av Interpol i enlighet med en tio år gammal efterlysning utfärdad av korruptionspolisen CBI.
Indien har nu tid på sig till den 8 mars att begära honom utlämnad. Det har förekommit påståenden om att det inte kommer att ske, vilket alltså i praktiken dementeras av polisen.
Italienaren förmedlade försäljningen av 410 fälthaubitsar till Indien 1986. Hela affären var värd cirka nio miljarder kronor. Det gällde för Bofors att vinna över konkurrerande vapentillverkare.
Quattrocchi har alltid hävdat att han är oskyldig. Hans enda ”brott” är att han var vän med dåvarande premiärministern Rajiv Gandhi, säger han.
CBI har väckt undran på grund av sin ovilja att begära att Quattrocchi utlämnas när det kommer till kritan. Byrån råkade också in i en besvärlig situation i januari, när Storbritannien upphävde frysningen av italienarens bankkonton. Det skedde sedan CBI misslyckats med att bevisa att pengarna där hade koppling till fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista