Örebro gör Sveriges största satsning för att spara energi

Det är många skolor som står tomma under sportlovsveckan - men trots det står el- och ventilationssystem på för fullt. I dag kan kommunen inte justera skolornas energiförbrukning på distans. Men om ett år, till nästa sportlov, kan det bli möjligt att justera energiförbrukningen på distans, via en dator.

Kommunen har satsat 120 miljoner kronor i ett projekt för att spara energi i kommunala fastigheter och det är den hittills största enskilda satsningen i Sverige. I slutet av nästa år ska det alltså vara möjligt att på distans justera energiförbrukningen i de 400 kommunala byggnaderna som ingår i projektet.
Bland annat så kommer el- och oljeuppvärmning att bytas ut mot mer energieffektiva och miljövänliga system och datoriseringen ska göra det enklare att hålla en jämnare temperatur i till exempel skolor och göra det möjligt att sänka energinivån på kvällar, helger och lov.
Kommunfastigheter räknar med att minska både energianvändningen och energikostnaderna med 20% per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista