Indisk rättegång kan bli dyrt för Bofors

Italienaren Ottavio Quattrocchi, en av huvudmännen Bofors muthärva för drygt 20 år sedan, väntas bli utlämnad från Argentina till Indien. En rättegång kan bli en miljardsmäll för Bofors.

Quattrocchi ska enligt Lars Ångström (mp), ledamot i Exportkontrollrådet, ha varit den som tog emot merparten - om inte hela - den muta Boforshärvan 1986 kommit att kretsa kring. -Det rörde sig om inte jag minns fel om 325-326 miljoner kronor, säger Ångström till TT.
Italienaren, som bodde i Indien till början av 90-talet, har själv förnekat brott. Han var mellanhand när Bofors sålde 410 så kallade fälthaubitsar till Indien 1986, en affär värderad till omkring 9 miljarder kronor.
Quattrocchi uppges de senaste åren ha bott i Malaysia och Europa. Han ska ha gripits den 6 februari på Iguazús flygplats i norra Argentina och hålls i förvar på begäran av Interpol. En formell begäran om utlämning måste komma före den 8 mars och på lördagen meddelade indiska polisen, i tidningen The Times of India, att en sådan är på väg.
Skandalen är storpolitik i Indien, inte minst sedan den bidrog till Kongresspartiets förlust i valet 1989 och eftersom den kopplats till maktdynastin Gandhi.
Rajiv Gandhi, som var premiärminister när affären gjordes upp, har flera år efter sin död frikänts från all skuld. Han mördades i ett sprängdåd 1991.
För Bofors kan en rättegång mot den gripne italienaren bli ett dubbelt bakslag, enligt Ångström. -Bofors har alltid vägrat, även inför den svenska polisutredningen, att berätta vem man betalade mutorna till. Det här kan bli ett genombrott. Det som Bofors inte velat avslöja kan nu komma fram, säger Ångström.
De kommersiella följderna kan bli än värre. Enligt Ångström är Bofors mitt uppe i en ny indisk jätteaffär, där 400 haubitsar ska säljas för omkring 12 miljarder kronor. -Om muthärvan kommer upp i den indiska debatten igen är affären i stor fara, säger Ångström, som inför nästa möte i Exportkontrollrådet kommer föreslå att Bofors försäljning till Indien förbjuds om bolaget inte berättar vem mutorna i skandalen på 80-talet betalades till.
Karlskoga-baserade Bofors, med omkring 550 anställda, ingår numera i brittiska BAE Systems - världens fjärde största försvarskoncern. BAE Systems är också aktuellt i en modernare härva, där brittisk och tjeckisk polis utreder mutmisstankar kring Saabs och BAE Systems försök att sälja stridsflygplanet Gripen till Tjeckien 2001.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista