Kommunpolitiker positiva till storregioner

Frågan om att ändra länsgränserna för att istället bilda nya storregioner är en fråga som kommunpolitikerna inte tillfrågats om. Ansvarsutredningen som utrett saken  presenterar sitt resultat på tisdagen. Men SRadio Örebro har frågat de kommunala politikerna i Örebro län om tankarna att  skapa en större region. De allra flesta ser positivt på det.

SR Örebro har tillfrågat samtliga 12 kommuner och har vänt sig till kommunstyrelsernas ordföranden.
Överlag finns en stor enighet om att det är positivt att ersätta dagens län med större regioner.
- Arbetsmarknanden blir större och större, idag konkurrerar vi inte med Jönköping utan med Glasgow och Amsteradam och därför är större regioner nödvändiga för att bibehålla och förstärka konkurrenskraften, säger exempelvis Sören Larsson, socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen i Hallsberg.
Centerpartistike ordförande i Lindesberg Anders Larsson håller med.
Men frågan är om det verkligen handlar om att flytta demokratin närmare invånarna? Alla är inte överens om det.

Kerstin Leijonborg, (c) ordförande i Lekeberg, ser klara risker med regiontanken. Hon tror att demokratin kan bli åsidosatt,  att de som bestämmer kommer för långt från människorna.

Dan-Åke Moberg, socialdemokratisk ordförande i Kumla hör till de som defintivt förespråkar en större region, men håller med Kerstin Leijonborg om att det finns risker.
Andra områden som borde kunna effektiveras är den högspecialiserade sjukvården och kollektivtrafiken.

Både socialdemokraten Bengt Johansson i Karlskoga och folkpartisten Staffan Werme Örebro tror på en förbättrad effektivitet med nya regioner och Werme hoppas i slutänden på bättre service till medborgarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista