Landstingspolitiker positiva till storregioner

Det är bra att se över hur ansvaret mellan staten, landstingen och kommunerna är fördelat idag, det är landstingsstyrelsens 15 ledmöter överens om. De länsgränser som är i dag, har funnits sedan 1600-talet.

Om länsgränserna ändras och det istället bildas nya storregioner vill landstingspolitikerna fortsätta utveckla de samarbeten man har idag, det visar Sveriges Radio Örebros enkätsvar som de 15 politikerna i styreslen svarat på. 

De allra flesta av politikerna är nöjda med det samarbete man har inom sjukvården med Värmland, det vill politikerna fortsätta utveckla och samarbetet med länen i Mälardalsrådet .
Men Vänsterpartiets Mia Sydow Mölleby ifrågasätter om regionerna alls måste blir större än de nuvarande länen.
Ann-Marie Nilsson från Kristdemokraterna är inne på samma spår, hon tror inte på för stora regioner och det gör inte heller miljöpartiets Jonas Eriksson.

Idag, tisdag, presenterar Ansvarskommittén sitt slutbetänkande för kommun- och finansminstern. 
Politikerna i Örebro läns landstingsstyrelse har fått en del information under arbetets gång och moderaternas Kent Persson är kritisk till kommitténs hela slutbetänkandet.
- Något som däremot gynnar är en samverkan om den högspecialiserade sjukvården, men här finns redan idag ett gott samarbete, säger Kent Persson.

Vad gäller kartritandet av en ny region så är Kristdemokraternas Anne-Marie Nilsson tydlig, hon vill ha med Värmland, Sörmland och Västamanland men inte Stockholm.

Folkpartiets Jan-Erik Brohede hoppas att tisdagens slutbetänkande visar att stora regioner verkligen är mer kostandseffektiva och hans förhoppning är att medborgarna då ska få betala lägre skatt och att köerna till sjukvården ska bli kortare.
Socialdemokraten Marie-Louise Forsberg Fransson menar att det mest naturliga vore att Örebro ingår i en region med Mälardalen, Värmland och Dalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista