Lekebergs kommun lånar ut pengar till bostadsbolaget

I stället för att gå i borgen för Lekebergsbostäder, så kommer nu Lekebergs kommun att själva låna ut pengar till bostadsbolaget så att de kan betala räkningarna för den ombyggda skolan i Fjugesta. Det var miljöradikalen Jacko Sevón som stoppade borgensåtagandet, och när nu kommunen i stället lånar ut egna pengar till det kommunalägda Lekebergsbostäder, så blir han inte så glad.

-Det är naturligvis inte bra, och kommer innebära att man förmodligen kommer att behöva höja kommunalskatten, säger Jacko Sevón.

Han menar att ombyggnaden av skolan drogs igång utan att finansieringen var klar.

Det var när Lekebergs kommun ville föra över alla kommunens fastigheter till det kommunalägda bolaget Lekebergsbostäder, som miljöradikalen Jacko Sevón reagerade, och överklagade beslutet om att höja borgensåtagandet.

Ärendet är ännu inte avslutat, utan ligger i regeringsrätten och väntar på sin tur.

Men nu måste räkningarna betalas för Lekebergsskolan, och därför har kommunstyrelsen beslutat att själva ta ett lån och låna ut sex miljoner kronor till Lekebergsbostäder, det berättar kommunalrådet Kerstin Leijonborg, som är centerpartist.

Att kommunen skulle behöva höja skatten på grund av det här lånet, som Jacko Sevón menar, det tillbakavisar Kerstin Leijonborg. Det kommer inte kosta kommunen någonting att låna ut pengar till Lekebergsstäder, säger hon.

Men medan Kerstin Leijonborg är övertygad om att kommunen hela tiden haft rätten på sin sida i den här frågan om kommunal borgen och att föra över alla fastigheter på Lekebergsbostäder, så är Jacko Sevón å sin sida övertygad om att han har rätt. Han hoppas att regeringsrätten ska titta på den principiella frågan om en kommun kan gå i borgen för hur stort belopp som helst. Ett aktiebolag kan gå i konkurs, konstaterar han, och han menar att invånarna tvingas ta en risk när kommunen går i borgen för Lekebergsbostäder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista