Allt fler katter försäkras

Katten får ett allt större värde i samhället. Iallafall om man tittar på hur många katter som är försäkrade. På 2000-talet har antalet försäkrade katter i Bergslagen ökat kraftigt och nu knappar de in på hunden när det gäller ägarnas vilja att lägga pengar på vård.

- I Bergslagen så har vi sett en väldigt markant ökning i antalet försäkrade katter: 255 % på 10 år, säger Cina Seidefors som är informationsansvarig på Agria.
Försäkringsbolaget Agria är specialicerat på djurförsäkringar. I området Bergslagen räknar bolaget Västmanlands och Örebro län. Enligt Cina Seidefors så har ökningen pågått sedan många år tillbaka, man om man tittar särskilt på de senaste fem åren så har antalet ökat exponentiellt. 
Hon tror vidare att förändringen beror på att kattens roll har ändrats från nyttodjur och råttfångare, till husdjur och familjemedlem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista