Ungdomar från Örebro län finns på Baggershus

Flera ungdomar från Örebro län är eller har varit placerade på behandlingshemmet Baggerhus, där allvarliga missförhållanden har uppdagats. En granskning som SR-programmet Kaliber och SVT:s Västnytt har gjort, visar att det förekommit både fysiskt våld och rasistiska kränkningar mot eleverna där.

Baggershus är ett av de största privata behandlingshemmen för barn och ungdomar. Där placeras ensamkommande flyktingbarn och invandrarpojkar med sociala problem.
l Örebro län är det Hallsberg, Lekeberg och Lindesberg som har eller har haft ungdomar placerade där.
Hallsberg hade en pojke placerad där under två veckor i juli 2006.
Lekeberg har haft flera pojkar där, men socialnämndens ordförande kunde på söndagen inte säga om de fortfarande är kvar.
Lindesbergs kommun har en pojke placerad på Baggershus sedan hösten 2006.
Christina Pettersson som är ordförande för socialnämnden i Lindesberg säger att om uppgifterna stämmer så är det fruktansvärt. Hon säger vidare att socialen kommer att ta kontakt med pojken och Baggershus direkt på måndagsmorgonen.
VD:n för det företag som driver Baggershus tillbakavisar uppgifterna om att det skulle förekomma våld och kränkningar där, men efter programmet som sänts i P1 ska de nu tillsätta en internutredning för att se hur förhållandena är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista