Majblomman firar 100-årsjubileum

Idag inleds årets majblommeförsäljning, och i år är det 100 år sedan Majblomman såldes för första gången. Fortfarande finns ett stort behov av de bidrag som Majblomman årligen delar ut till behövande barn och deras familjer, det säger Christer Mårtensson som är bidragsansvarig för Föreningen Första Majblomman i Örebro.

Från allra första början syftade Majblommans insamling till att hjälpa tuberkulossjuka. I dag delas det mesta ut lokalt, men en del av pengarna går till forskning som rör barn och ungdomar. Och en del av pengarna går tillbaka till skolorna och de barn som säljer majblommorna. Föreningen Första Majblomman i Örebro säljer varje år majblommor för mellan 150.000 och 200.000 kronor. Förra året satte man nytt försäljningsrekord med 280.000 kronor.

Omkring 100 barn i Örebro brukar få bidrag. Det kan vara barn som inte har råd men vill delta i en skolutflykt, idrottsläger eller sommarkoloni. Det kan vara bidrag till examenskläder, fotbolls- och ishockeyutrustning, glasögon, vinterjacka, nya skor, begagnad cykel eller till barn som annars helt skulle bli utan julklappar.

Christer Mårtensson är bidragsansvarig och åker personligen hem till familjerna med gåvan. Han möter bland annat familjer där båda föräldrarna är arbetslösa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista