Stort intresse för vindkraftverk i Örebro län

Många vill bygga vindkraftverk i Örebro län. I Östernärke finns idag flera ansökningar, men flera av byggena planeras i närheten av Kvismarens våtmarksområde med mycket fågelliv. Det är inte lämpligt, det menar både Länsstyrelsen och kommunens biolog. Bo Åkerling i Menigasker är en av dem som vill bygga där, och han hoppas att det ska bli verklighet.

Nog märks det att det börjar bli intressant att bygga vindkraftverk. Klimatdiskussionen och elpriset är några av orsakerna. I nuläget finns det tio ansökningar om att bygga i blåshålet Östernärke.

Enerigimyndigheten har de senaste åren tagit fram ett material för hur mycket det blåser på olika håll i landet, och området runt Kvismaren är riksintressant, liksom Kilsbergen. Vindkraft är både uppskattat och uppmuntrat av myndigheterna, men Örebro kommuns biolog Mats Rosenberg menar att Kvismarens naturreservat skulle störas alldeles för mycket av ett vindkraftverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".