Strejk bland byggjobbare

Klockan 05.00 på onsdagsmorgonen gick drygt 800 medlemmar i fackförbundet Byggnads ut i strejk. Samtliga är anställda hos byggföretaget PEAB. Arbetsgivarna och facket kunde inte enas om ett nytt löneavtal innan tidsfristen gick ut vid midnatt. I Örebro län är det 17 medlemmar som är uttagna i strejken, de jobbar på PEAB:s bygge på Ladugårsängen i Örebro.

Sent på tisdagen, när det stod klart att det inte gick att nå en uppgörelse, lade Byggnads nya strejkvarsel.
Förutom de drygt 800 medlemmar som nu strejkar, är ytterligare 1 500 byggnadsarbetare på ca 80 arbetsplatser runt om i Sverige varslade. Det varslet träder i kraft fredagen den 27:e april och berör byggföretagen NCC, JM och Skanska.
Två byggarbetsplatser i Örebro län berörs i det nya varslet. Det är Skanskas bostadsbygge i Sveraparken vid Behrn Arena och NCC bygge av ett nytt seniorboende vid Epidemin, båda i Örebro. Det är 33 byggjobbar som berörs.
Bland annat handlat tvisten om höjda lägstalöner. I dag är lägstalönen 112 kronor i timmen men facket vill höja till 124 kronor. Dessutom finns krav på ytterligare tre semesterdagar, till totalt sex veckors semester.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista