Matförgiftning kan kopplas till Örebrobutik

De bakterier som matförgiftade en kvinna på en Örebrorestaurang tidigare i år kan ha kommit från en mataffär i stan. Affären har nu tills vidare förbjudits att överhuvudtaget hantera kött.

Det var en helg i början av februari som kvinnan först besökte en restaurang och sedan blev så sjuk att hon behövde intensivvård.

När Örebro kommuns Miljökontor tog prover på restaurangen hittades inga bakterier, men läkarna trodde ändå att anledningen till att kvinnan blev dålig var restaurangbesöket.

Men frågan var också hur bakterierna kommit till restaurangen, och svaret kan alltså vara att de kom från en mataffär som mal köttfärs och säljer den till restaurangen.

Miljökontoret har nämligen också undersökt affären och bland annat tagit prover på köttfärsen där, och i den fanns för höga halter av bakterier som kan orsaka matförgiftning.

Det kan bero på att köttet inte hanterats korrekt, till exempel att det förvarats för varmt.

Miljökontoret hittade en lång rad brister i hur affären handskades med kött, till exempel fanns det stora brister i hygienen. Det ledde till att Miljökontoret förbjöd affären att hantera kött, och det förbudet gäller tills alla brister har rättats till.

Miljökontorets bedömning är att det är troligt att det var affären som spred bakterierna som så småningom smittade kvinnan på restaurangen.

- Sannorlikheten är ganska stor, säger Roger Strindberg på Miljökontoret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".