Anna Carlson årets Segerstedt-stipendiat

Skådespelerskan Anna Carlson som är född och uppvuxen i Örebro har utsetts till årets Segerstedt-stipendiat. Hon får det för sina minnesvärda porträtt av både starka och sårbara kvinnor, som en del av motiveringen lyder. Anna Carlson är sedan 2006 ordförande i Teaterförbundet.

Hon arbetar sedan 1980 vid Upsala Stadsteater, där hon numera tillhör den fasta ensemblen.
Torgny Segerstedt-stipendiet instiftades i samband med akademiledamoten och förre universitetsrektorn Torgny Segerstedts 70-årsdag 1978, för att hedra hans insatser för svenskt kulturliv. Stipendiet, som är på 15 000 kronor, delas årligen ut till en person som gjort värdefulla och bestående insatser för musik, konst, litteratur eller teater. Stipendiefonden förvaltas av Sångsällskapet Orphei Drängar och delades ut lördagen den 21 april vid en ceremoni i samband med Orphei Drängars Vårkonsert i Universitetsaulan i Uppsala, enligt ett pressmeddelande.
Bland tidigare års stipendiater finns namn som Sven Delblanc, Eric Ericson, Carina Burman, Elsie Johansson, Claes Janson och Anders Widmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista