Flygklubbarna hoppas på skogsbrandsbevakning

Örebro läns flygklubbar hoppas nu återigen få börja övervaka skogarna efter skogsbränder. Regeringen beslutade tidigare i veckan att återinföra det statliga bidraget till skogsbrandflyget efter att det togs bort i början av 2000-talet. I och med att bidraget försvann så upphörde också skogsbrandflyget i bland annat Örebro län.

Lennart Björk på Örebro flygklubb säger att det finns flera fördelar med ett brandflyg. Bland annat upptäcks skogsbränderna snabbare, menar han. På måndagen kommer han att ta kontakt med länsstyrelsen för att se vad som krävs. Det är länsstyrelsen som som har ansvaret för skogsbrandsflyget och det är länsstyrelsen som ska upphandla tjänsten.
Lennart Björk säger att när klubben tidigare hade hand om skogsbrandflyget tillsammans med de andra flygklubbarna i länet så fick de ersättning för att hålla flygplanen uppe. De tjänade alltså inget på det med undantag av att de fick betald flygtid, säger han.
Även flygklubbarna i Hällefors, Karlskoga och Laxå är intresserade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista