Journalist i Karlskoga lamslog miljökontoret

Karlskoga kommun fick redan i vintras uppgifter om att det kan finnas PCB och osläckt kalk i Centralparken där Sagabion låg innan den brann ned. Men kommunens miljöhandläggare bestämde sig för att inte göra någonting åt saken, eftersom han lovat den journalist som kom med uppgifterna att inte göra ett ärende av det.

Det var i onsdags som Karlskoga-Kuriren avslöjade att en affärsman i Karlskoga kan ha dumpat miljögiftet PCB och osläckt kalk på marken där nedbrunna Sagabion stått.

Enligt en miljöhandläggare på Karlskoga kommun så blev han i vintras uppringd av en reporter på tidningen, som berättade om misstankarna och ville veta vad PCB är för någonting. Dessutom ville tidningen veta vart den skulle vända sig för att själv göra en analys av marken.

Reportern bad miljöhandläggaren att inte göra ett ärende av frågan eller analysera marken. Miljöhandläggaren diskuterade då saken med sin chef och de beslutade att inte göra något.

Så trots att tjänstemän på Karlskoga kommun redan i vintras fick uppgifter om att det kan finnas miljögift i centrala Karlskoga så avvaktade man tills tidningen publicerade uppgifterna i onsdags.

Nu har dock miljöhandläggarna i Karlskoga bestämt sig för att göra en egen analys av marken efter att miljöåklagaren beslutat om att inleda en förundersökning om misstänkt miljöbrott.