Sjukhusmaten kostar Kumlafängelset tre miljoner

Kumlafängelsets tillfälliga lösning att köpa mat från Universitetssjukhuset i Örebro medan köket byggs om, är en dyr affär. Maten från sjukhuset kostar ungefär tre miljoner kronor extra, men enligt kriminalvårdsinspektör Johnny Johansson så fanns det inga billigare alternativ.

Enligt avtalet mellan kriminalvården och statliga Specialfastigheter, som äger och förvaltar fängelserna i Sverige, ska kriminalvården stå för alla merkostnader vid ombyggnationen medan själva renoveringen betalas av Specialfastigheter.

Meningen är att det nya köket på Kumlaanstalten skall stå klart till den första juli, men i dagsläget är det ytterst osäkert om den planen håller. Förskjutningar i byggnationen, som pågått sedan februari, gör att inflyttningen kan bli försenad både en och två månader.

Så internerna kommer få fortsätta äta sjukhusmat att tag till, vilket de enligt anstaltsledningen inte verkar ha någonting emot. Ibland blir det en bakelse till efterätt, och det blir det aldrig med den vanliga fängelsematen, berättar Johnny Johansson. Å andra sidan är fängelsematen mer kryddad än sjukhusmaten.