Alkoholpåverkade flickor mest utsatta för överfallsvåldtäkter

Unga kvinnor som utsätts för våldtäkt och våldtäktsförsök är ofta mycket alkoholpåverkade. Det kan vara en av anledningarna till att så få anmälningar utreds och leder till åtal. Det säger Robert Haslinger på Örebropolisen. 

Som vi berättat tidigare så har antalet våldtäkter och våldtäktsförsök nästan fördubblats under årets första fyra månader, jämfört med samma tid förra året.
Robert Haslinger, chef på roteln grova brott hos Örebropolisen, säger att unga alkoholpåverkade tonårsjejer är den mest utsatta gruppen när det gäller överfallsvåldtäkter.
Att det tar lång tid innan en del anmälningar görs är inte så konstigt menar kvinnojuristen Elvy Wicklund i Örebro. Ofta skuldbelägger tjejerna sig själva när de utsatts för våld och olika sexbrott. Dessutom finns tron att man förnedras inom rättsväsendet med kränkande frågor, men så är det inte längre menar Elvy Wicklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".