Allmänpsykiatrin utreds i Örebro län

Finns det för få behandlingsmetoder inom psykiatrin? Eller rentav för många? Det är en fråga som utreds i Örebro län just nu. Landstingsledningen vill att all landstingsvård som ges ska vara den bästa, men menar att det är svårt att säga om det verkligen är så inom allmänpsykiatrin - eftersom behandlingsmetoderna är för många och för svåra att utvärdera. Mårten Blomkvist är socialdemokrat och landstingsråd i Örebro län.

Det pågår en debatt om evidensbaserad vård inom psykiatrin, alltså att vården ska vara den mest tillförlitliga som finns tillgänglig. Men går det att mäta och väga metoder och resultat i alla lägen? Ja, bättre än idag, menar Mårten Blomquist som tror att det vore bra med något färre behandlingsmetoder inom psykiatrin. Framför allt vill han att de metoder som terapin utgår ifrån är väl utvärderade.

Lennart Garlund är psykolog och fackligt aktiv inom SACO. Han reagerar på det här, och menar att varje terapeut jobbar efter vetenskap och beprövad metod, och att det snarast finns för få sätt att hjälpa, eftersom varje människa är unik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".