Hjärtläkare positiv till ny teknik på USÖ

Fler patienter med hjärtproblemet förmaksflimmer kan nu få behandling med hjälp av ny teknik vid Universitetssjukhuset i Örebro. Överläkare Anders Ahlsson på Thoraxkirurgiska kliniken säger att de preliminära resultaten av den nya tekniken är lovande.

Förmaksflimmer är den vanligaste rubbningen av hjärtats rytm och innebär att hjärtat inte kan pumpa runt blodet på ett effektivt sätt. Det ökar risken för blodpropp och stroke.

Hittills har bara patienter med allvarliga symptom erbjudits behandling, men den nya tekniken öppnar alltså för att fler patienter kan få behandling.

Tekniken går ut på att man genom ett litet hål i bröstkorgen går in med katetrar mot hjärtat och bränner med mikrovågor runt lungvenerna.

I går genomfördes den första operationen, och inom ett halvår hoppas Anders Ahlsson att tekniken ska studeras närmare för att se hur många som blir hjälpta av den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".