Intern kritik mot Landshövdingen

Landshövdingen i Örebro län, Sören Gunnarssons, får intern kritik på Länstyrelsen, för valet av sin nya tjänstebil. Bilen, en fyrhjulsdriven Volvo S80 med en bensindriven motor, släpper ut dubbelt så mycket koldioxid som en bil som regeringen klassar om en miljöbil.

Länsstyrelsens miljösamordnare, Maria Johansson är kritisk. Hon menar att landshövdingen, som är högsta chef för Länsstyrelsen i Örebro län, borde föregå med gott exempel i valet av tjänstebil.
Medan landshövding Sören Gunnarsson själv, försvarar bilen.  Han menar att det ur säkerhetssynpunkt är viktigt med fyrhjulsdrift, och av de de två svenska bilmärken som finns, kan ingen av dem erbjuda någon fyrhjulsdriven miljöbil. 

Länsstyrelsen har en miljöpolicy där det bland annat står att de ska vara ett föredöme och inspirera andra till att ta miljöhänsyn.
Det står också att länsstyrelsen ska minska den negativa miljöpåverkan när det gäller egna transporter. Så när personalen ska resa så hyr de en etanolbil.
När Maria Johansson fick reda på att landshövdingen skulle köpa en ny bil skrev hon ett mejl till honom, där hon skrev att hon förutsatte att den nya bilen skulle bli en miljöbil. Men så blev det alltså inte.