Krossade rutor kostar allt mer för Örebro kommun

Krossade fönsterrutor på kommunens fastigheter i Örebro har blivit ett allt större problem. Varje vardag krossas rutor för 7 000 kronor och kostnaderna bara ökar. De har fördubblats under årets första fem månaderna jämfört med samma period förra året.

Vanligast är skadegörelsen på skolor, den här veckan har Vivallaskolan drabbats extra hårt. Där har sammanlagt 40 fönster krossats sen i tisdags, och eleverna är besvikna.
Hårdare tag mot fönsterkrossarna, det är vad låg- och mellanstadieeleverna på Vivallaskolan vill ha.
Men Benny Fägerstad, driftschef Örebro kommunfastigheter, som ersätter de trasiga fönstren, tror det måste till en dialog för att lösa problemen.
Statistik som Benny Fägerstad ställt samman, visar att kostnaderna för krossade rutor stigit stadigt år för år. För två år sedan byttes fönster på kommunala byggnader för drygt 260 000 kronor mellan januari och maj, förra året låg kostnaden på runt 345 000 och i år samma period ligger prislappen på nästan det dubbla, 682 000 kronor.
Både barnen på Vivallaskolan och Benny Fägerstad tror på bevakningskameror för att minska skadegörelsen. Det vill de skicka vidare till de som bestämmer, säger de.