Bofors rustar för att möta fredsaktion

Vapentillverkaren Bofors i Karlskoga har förstärkt vaktbevakningen och inlett ett samarbete med polisen inför måndagens planerade protestaktion mot företaget. Det är nätverket Ofog som under sitt fredsläger i Karlskoga tänker utöva civil olydnad mot BAE Systems Bofors som ett sätt att protestera mot den ökande svenska vapenexporten. Christer Henebäck är informationschef på Bofors.

Tidigare aktivistintrång på Bofors har enligt Christer Henebäck resulterat i dryga böter. Men den här gången hoppas han att aktivisterna håller sig inom lagens ramar - ett första möte med dom gav ett gott intryck säger Christer Henebäck. Han menar också att dom alla egentligen kämpar mot samma mål: fred. Fast vägen dit skiljer sig åt - På Bofors menar man att svensk vapenexport faktiskt kan bidra till fred.

Fredsaktivisterna vill naturligtvis skapa debatt och provocera - men Christer Henebäck tror inte att arbetarna på Bofors låter sig påverkas. Den som jobbar på Bofors har nog redan funderat kring frågan om det är rätt att tillverka vapen - och etiska frågor diskuteras också med jämna mellanrum inom företaget.)