Trots vårdgarantin minskar inte köerna till vården

Vårdköerna i Örebro län har slutat att minska trots vårdgarantins löfte om kortare köer. Enligt en rapport om vårdgarantins effekter från Sveriges kommuner och landsting så har minskningen av vårdköerna avtagit.

Vårdgarantin innebär att man inte ska behöva vänta på vård mer än nittio dagar.
Nästan var femte patient i Örebro län får vänta mer än vårdgarantins nittio dagar för ett besök på kirurgiklinikerna. På medicinklinikerna är det bara ungefär var åttonde patient som får vänta på ett besök.
På Medicinkliniken på Karlskoga Lasarett menar områdeschefen Bo Karlsson att de håller den utlovade vårdgarantin, men att en och annan patient kan falla utanför stolarna.
Socialdemokratiska landstingsrådet Marie-Louise Forsberg-Fransson menar att skälen till att minskningen av vårdköerna har stannat upp är en naturlig följd av att vårdgarantireformen slog väl ut. Hon fortsätter med att säga att det ska satsas ytterligare 30 miljoner kronor på att minska vårdköerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".