Länsstyrelsen vill få lagen prövad

Det är för att få den nya socialtjänstlagen prövad som länsstyrelsen i Örebro valt att i över hundra fall anmäla länets kommuner till länsrätten. Det säger länsstyrelsens chefsjurist Anna Elvkull-Saarväli.

Som vi rapporterade tidigare löper kommunerna i Örebro län mycket större risk än andra kommuner att drabbas av sanktionsavgifter om de misslyckas med att få fram en bostad till äldre som står i kö för att få ett så kallat särskilt boende.

Anledningen är att länsstyrelsen här lämnar många fler fall till länsrätt än vad andra länsstyrelsen valt att göra.

Enligt den nya socialtjänstlagen måste kommunerna efter tre månader rapportera in alla beslut om stöd som inte uppfyllts, till länstyrelsen.

Länsstyrelsen behandlar de enskilda ärendena och mer än 100 av 200 fall har sedan gått vidare till länsrätten i Örebro. Bara ett fall är än så länge avgjort av länsrätten och det räcker inte för att det ska finnas en praxis, tycker chefsjuristen Anna Elvkull-Saarväli.

I resten av landet är det bara var tionde fall som lämnas vidare till länsrätt, men i Örebro län är det mer än hälften.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista