Störst risk att Örebro får böta

Örebro är den kommun i länet som löper störst risk att drabbas av böter eftersom de inte lyckats lösa särskilt boende för äldre och handikappade.

Som vi rapporterat tidigare har länsstyrelsen lämnat över 100 fall från länet till länsrätten för en rättslig prövning av väntetiderna på boende. De flesta av fallen kommer från Örebro.

Men där gör nu kommunen mycket för att ordna fler boenden. Det tycker Rasmus Persson som är centerpartistisk kommunalråd med ansvar för sociala frågor:

Av alla fall i länet där äldre får vänta på boende så skickar länsstyrelsen mer än hälften av alla ärenden till domstol. Och i Örebro kommun är det ännu värre där skickas nästan alla fall till domstol.

Om domstolen kommer fram till att väntetiderna är för långa så måste Örebro kommun betala böter. Men än så länge har Örebro kommun inte behövt betala några böter då endast ett fall är avklarat i domstol.

Att Länsstyrelsen skickar så många fall till länsrätten beror på att de väntar på en praxis. Länets socialchefer tycker att länsstyrelsen skickar alldeles för många fall till domstol och Rasmus Persson stämmer in i kritiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista