Ungdomsmottagning ut på nätet

Nu satsar regeringen på ungdomsmottagning på nätet. Syftet är att försöka nå den stora grupp ungdomar som aldrig söker sig till ungdomsmottagningar. Just detta är något som man ser som ett problem även på ungdomsmottagningen Knuffen i Örebro och därför välkomnas satsningen.

Ungdomsmottagningarna har aldrig varit så viktiga som nu, men undersökningar visar att många av de ungdomar som behöver råd och stöd avstår från att söka hjälp. Det skrev socialminister Göran Hägglund och integrationsminister Nyamko Sabuni i en debattartikel i Expressen på onsdagen med anledning av den nya satsningen.
Samtidigt använder över 80 procent av alla ungdomar mellan 13 och 25 internet varje dag. Därför satsar alltså regeringen 18,5 miljoner kronor på att tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting starta en internetbaserad ungdomsmottagning.
På Knuffen är man medveten om problemet och de får också många mejl från oroliga ungdomar med olika frågor om sex och preventivmedel.
Knuffens intryck är att ungdomar tycker att det är lättare att diskutera frågor om sex och samlevnad via mejl än ansikte mot ansikte. Särskilt kan mejl vara bra då det handlar om den allra första kontakten, menar Eva Fransén, barnmorska på Knuffen. Därför välkomnar man regeringens förslag om nätbaserad ungdomsmottagning, men då endast som ett komplement till det mänskliga mötet, menar Timmy Leijen, sjukskötare på mottagningen.
Enligt honom menar behöver mottagningen större resurser för att nå de ungdomar som inte vågar sig dit. Resurser som de i dagsläget inte har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".