Priset kan avgöra om barn vaccineras eller inte

Det är många gånger priset som avgör om föräldrar väljer att vaccinera sina barn mot pneumokocker. Det tror Alf Linderholm, distriktssköterska vid Kopparbergs vårdcentral.

Vaccinationen kostar ungefär 1500 kronor och kan skydda mot bland annat lunginflammation.

I Kopparberg har alla familjer valt att avstå från pneumokockvaccinet som alltså kostar en familj ungefär 1500 kronor för de sprutor som krävs.

Statistiken från Örebro läns landsting visar hur familjerna som fått barn under januari i år valt. Det ger ett litet underlag. I Kopparberg handlar det om fyra barn. I Adolfsberg där det finns många barnfamiljer är det 13 barn och i Hällefors är det sex barn. Där valde alla att köpa vaccinationen.

Vaccinet kan även komma att bli gratis. Ett beslut från socialstyrelsen väntades till 1 juli men har dragit ut på tiden. Alf Linderholm på Kopparbergs vårdcentral tror det spelat roll för en del föräldrars beslut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".