Värmekamera fanns men användes inte

Om brandkåren hade haft utbildning i att använda värmekamera hade branden i Hallsberg i våras då två personer omkom kanske kunnat bli mindre omfattande. Den slutsatsen drar brandkåren i sin egen utredning av branden.

Det var en natt i mitten av maj som ett flerfamiljshus i Hallsberg började brinna, förmodligen på grund av en bortglömd påslagen spisplatta. Två personer omkom på natten, en pappa och hans dotter.
Förmiddagen därpå flammade elden flammade upp igen och innan branden var helt släckt var fem lägenheter totalförstörda. 
Dagarna före branden hade brandkåren köpt nya värmekameror som personalen skulle få utbildning i veckan efter.
Om brandmännen hade kunnat använda en värmekamera på vinden kanske de hade upptäckt den glödhärd som fanns mellan husets två tak och som sedan gjorde att elden fick ny fart.
Det säger brandchefen PO Staberyd.
En anledning till att brandmän helst undviker att bryta upp väggar och tak för att leta efter glödhärdar efter en dödsbrand är att polisen ska få bästa möjliga förutsättningar att polisen ska kunna utreda hur branden startade.
Men utredningen av branden i Hallsberg har också visat att Nerikes brandkår bör ha få mer utbildning om hur polisen jobbar för att bättre kunna avgöra vad som behöver sparas, något de ska få i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".