Krismöte om räddningschefens framtid

På måndagseftermiddagen träffar kommunledningen i Lindesberg räddningschefen, Zamo Kristensson, i ett krismöte för att försöka lösa den mycket infekterade konflikt som uppstått. I stort sett samtliga deltidsbrandmän på tre orter i kommunen hotar med uppsägning, om räddningschefen blir kvar.

Det är alltså deltidskårerna i Lindesberg, Frövi, Guldsmedshyttan och Fellingsbro som länge varit missnöjda. De saknar förtroende för hur deltidskårerna i Lindesbergs kommun leds av räddningschef Zamo Kristensson.
-  Det är inget hot att vi tänker säga upp oss, det är ett beslut, säger Peter Larsson, klubbordförande i Brandmännens Riksförbund, i Lindesberg.

Siffran över deltidsbrandmän som har tagit beslutet att säga upp sig med anledning av bristande ledning bara stiger. Enligt uppgifter till Sveriges Radio Örebro så är det nu i stort sett samtliga deltidsbrandmän på de tre orterna, mellan 55 och  60, som nu tänker säga upp sig.
Kritik har framförts, enligt brandfacken, i flera år och har riktats främst mot räddningschefen Zamo Kristensson sätt att leda verksamheten.

I ett långt brev spaltar brandmännen upp flera händelser som inträffat under Kristenssons ledning, händelser som gör jobbet osäkert och som de anser har kört förtroendet i botten.

Brandchefen ville på måndagen inte lämna några kommentarer om kravet på hans avgång, på grund av det möte han ska ha med kommunledningen där frågan ska diskuteras.

Eva Wahlsten, personalchef på Lindesbergs kommun, hoppas att mötet slutar med en lösning men säger samtidigt att kommunen vill utreda frågan djupare, vilket kommer att ta ett tag.
En utredning som knappast hinner bli klar tills på tisdagen då deltidsbrandmännen säger att de ska lämna in sina avskedsansökningar.

Nu reagerar också Gunnar Bergström, försvarsdirektör på Länstyrelsen i Örebro som tycker att det är märkligt att vissa oroande sakuppgifter i deltidsbrandmännens kritik inte nått tillsynsmyndigheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista