Brandmännen i Lindesberg sade upp sig

42 deltidsbrandmän i Lindesbergs kommun sade på tisdagskvällen upp sig. Ett hot som nu blivit till allvar. Det är brandfacken som under en längre tid tyckt att kommunen struntat i arbetsmiljöproblemen.

Det är alltså 42 av drygt 60 deltidsbrandmän i kommunen som sade upp sig. Det är deltidsbrandmännen i Lindesberg, Frövi och Guldsmedshyttan medan de i Fellingsbro väljer att stanna kvar.
Till de deltidsbrandmän som tog sig till brandstationen i går kväll så delades färdigtryckta formulär ut.
”Då kommunen inte klarar av eller vill handha och åtgärda problemen vi har med vår brandchef i räddningstjänsten ser jag ingen annan utväg än att säga upp mig...” Så inleds uppsägningsformuläret.
Brandmännen är också mycket besvikna att det är en brandman, P-O Staberyd som är chef på Nerikes brandkår, som ska utreda situationen för räddningstjänsten i Lindesbergs kommun.
Det är som att Piff skulle utreda Puff, säger Peter Larsson som är klubbordförande i Brandmännens Riksförbund i Lindesberg.
Kommunstyrelsens ordförande i Lindesbergs kommun, centerpartisten Anders Larsson kommer på onsdagen att träffa den kritiserade räddningschefen Zamo Kristensson och personalchef Eva Vahlsten för att diskutera igenom alternativa lösningar för räddningstjänsten.
Uppsägningstiden för deltidsbrandmännen är tre månader, men Anders Larsson säger sig inte vara orolig för att räddningstjänsten inte kommer fungera när brandmännen avgått.
Han ville på onsdagsmorgonen inte säga hur de alternativa lösningarna för räddningstjänsten ser ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".