Skjutglad hemvärnsman kan uteslutas

Den hemvärnsman som natten till onsdag sköt flera skott med sina vapen i skogarna runt Kräcklinge, kan bli utesluten ur hemvärnet. Mannen greps efter att flera grannar larmat om skottlossningen. Nu misstänks han för brott mot vapenlagen.

Beroende på vad polisutredningen visar så kan han alltså uteslutas ur hemvärnet, det säger Anders Domhagen, chef för hemvärnssoldaterna i Örebro och Värmlands län. Han ser också  nattens händelse som mycket olycklig.

Hemvärnsmannen påträffades berusad tillsammans med två bekanta. Han och vapnet är nu omhändertaget av polisen.
Sedan några år tillbaka finns lås på alla hemvärnsvapen vilket gjort att framför allt stölderna av vapen har minskat radikalt. Det är även olagligt att förvara ammunition hemma.

Från och med den 1:a september i år kommer man i Örebro och Värmland att förstärka säkerheten genom att se till att hemvärnsmän inte får ha nycklarna till vapenlåsen hemma, det är för att förhindra händelser som den i natt.

I Örebro och Värmlands län finns omkring 3 000 hemvärnssoldater, drygt hälften av dem har vapen hemma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".