Många personer försvinner i Örebro län varje år

Det finns just nu 30 anmälningar om försvunna personer i Örebro län, personer som varit försvunna i mer än en månad. Oftast återfinns försvunna personer ganska fort, men det finns mer komplicerade fall, då människor kanske aldrig återfinns.

I Örebro län har 255 personer rapporterats förvunna sedan 2004. Sedan januari i år har ett hundratal anmälningar kommit in, vilket är en minskning jämfört med tidigare år, enligt Örebropolisens presstalesman Torbjörn Carlsson.

Till dessa siffror räknas personer som ofta hittas ganska fort, till exempel tonåringar som rymt eller gamla och dementa som hamnat på villovägar.

Men ett 30-tal fall är alltså mer invecklade än så. Ett exempel på detta är den taxichaufför från Arboga som försvann i maj, och som trots grundliga efterforskningar inte har återfunnits. Polisens arbete består i sådana situtationer ut på att prata med anhöriga för att på det sättet hitta ett motiv till försvinnandet.

I många fall kan det röra sig om personer som vill hålla sig undan av olika skäl som skulder, utvisningshot eller för att undvika bortgifte.

Givetvis kan det även föreligga brott bakom en del försvinnanden, men det hör inte till vanligheten.

Till denna kategori räknas även ärenden då personer försvunnit i samband med olyckor på sjön eller i skogen. Tre av Örebrofallen rör personer som försvann i samband med tsunami-katastrofen.

Om en person inte hittats inom tio år så dödförklaras han eller hon. Anhöriga kan ansöka om tidigare dödförklaring vilket skedde i stor utsträckning i samband med just tsunami-katastrofen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".