Få läkare anmäler patienter som är olämpliga att inneha vapen

Trots att kraven på läkare har skärpts att anmäla olämpliga vapeninnehavare, så tycks läkarna i Örebro län i stor utsträckning strunta i anmälningsplikten. Senaste året anmäldes bara sex stycken olämpliga vapeninnehavare i Örebro län. Det är förbryllande säger förvaltningsdirektör Staffan Fors på Örebro läns landsting.

Inom psykiatrin har anmälningsplikten funnits länge, men sedan ett år tillbaka är också allmänläkare skyldiga att anmäla till polisen. Tanken är att anmälningarna ska ske i samråd med patienterna, något som ordföranden för läkarförbundet Eva Nilsson-Bågenholm tror är omöjligt i de flesta fallen. Läkarförbundet har därför ett annat förslag på hur man ska effektivisera anmälningarna, nämligen att man vänder på det och låter den som söker om tillstånd att ha vapen måste visa upp ett läkarintyg.

Eva-Nilsson Bågenholm är rädd att förtroendet mellan läkare och patient naggas i kanten med det nuvarande systemet. Hon menar att människor som verkligen skulle behöva komma i kontakt med psykiatrin kanske inte vågar söka hjälp där eftersom de då riskerar att bli polisanmälda om de har vapen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".