Svensk Handel varnar för falska fakturor

Det är när den ordinarie personalen går på semester som blufföretagen passar på att lura till sig pengar. Det säger Dick Malmlund som är säkerhetschef på Svensk Handel. Metoderna för att bluffa blir allt mer raffinerade.

När den ordinarie personalen tar semester och vikarierna hoppar in på ovana platser, då passar ofta de här blufföretagen på.

Med ett samtal eller med fax vill de lura företagarna på pengar. Ofta rör det sig bara om några tusenlappar, lite lagom mycket för att det inte ska verka misstänkt. 

Enligt Dick Malmlund finns det ett enkelt sätt för att slippa bli lurad. Han tycker att man ska hänvisa till chefen och säga att företaget får återkomma när chefen är tillbaka från semestern.

Om man ändå blir lurad så blir det svårare. Enligt lagen har företag ingen ångervecka - säger man ja så säger man ja. Men Malmlund uppmanar ändå till att låta bli att betala. Några veckor går det bra att vänta, tills ordinarie personal har kommit tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".